2021. nov 03.

Korai magömlés

írta: ETCcrew
Korai magömlés

Definíciók

A korai magömlést úgy határozzák meg, mint a magömlés késleltetésének képtelenségét, ami a közösülés megkezdése előtti vagy közvetlenül aktus utáni magömlésben nyilvánul meg, vagy erekció esetén az ejakuláció bekövetkeztekor.

A korai magömlés egy adott férfi élete során a szexuális beavatás kezdetétől fogva előfordul. Ilyennek minősül az ejakuláció, amely mindig vagy majdnem mindig a hüvelybe való behatolás előtt vagy a behatolás után 1 percen belül következik be, és a férfit az jellemzi, hogy az ejakulációt az összes vagy majdnem minden hüvelyi behatolás során nem tudja késleltetni, ami negatív személyi következményekkel jár, mint például stressz, zavar, frusztráció és a szexuális tevékenység kerülése.

Egy másik típus a szerzett korai magömlés típusa, amelyet a férfi korábbi szexuális működéséhez képest az ejakulációig eltelt idő jelentős csökkenése jellemez. Van egy harmadik férficsoport is az u. n. változó korai magömlés, melyben a probléma esetenként jelentkezik, egy adott személynél a magömlési idő ingadozásának természetes megnyilvánulása, amit külső körülmények is befolyásolhatnak.

Korai magömlés okai

Neurobiológiai hajlam (genetikailag meghatározott típusú hírvivő anyagok aktivitása az agysejtekben, főként a szerotonin rendszerrel kapcsolatban) - főként az élet során előforduló korai magömlés típusára vonatkozik.

Pszichogén tényezők: stressz, hosszabb megszakítás a közösülésben, állandó partner hiánya és rendszertelen nemi kapcsolat, félelem a terhességtől, nem megfelelő vagy nem vonzó partner, kudarctól való félelmet okozó, u. n. időszakos közösülés, neurotikus (szorongásos) rendellenességek, hangulati zavarok ( depresszió ) - főként másodlagos és természetesen változó korai magömléssel kapcsolatosak.

Szomatikus tényezők vagy egyéb szexuális rendellenességek: merevedési zavar, prosztatagyulladás vagy megnagyobbodás, pajzsmirigy alul működés, cukorbetegség során fellépő idegműködési zavarok, szélütés – másodlagos korai magömléssel kapcsolatosak.

Mennyire gyakori a korai magömlés?

A korai magömlés az egyik leggyakrabban diagnosztizált szexuális zavar. Elterjedtsége a férfi populáció 20-30%-a. A túlnyomó többség természetes módon változó korai magömléssel (gyors magömlésre hajlamos embereknél pszichogén okok) vagy pszeudo-korai magömléssel rendelkező, azaz teljesen egészséges emberek, akik nem elégedettek szexuális működésükkel, akár téves ismereteik miatt. A korai magömlés, mint egész életen át tartó rendellenesség és a korai másodlagos magömlés (a testi betegségnek vagy mentális zavarnak minősül) nagy valószínűséggel csak a férfiak 5-10%-ánál fordul elő.

Hogyan nyilvánul meg?

A tünetek már benne vannak a probléma meghatározásában. A korai magömlés folyamatos előfordulása a megalkuvástól való félelemmel, a partner kielégítésének kudarcával, a szégyenérzettel, a férfiszerep csökkent önbecsülésével, frusztrációval, zavarral és a szexuális elkerüléssel jár.

Mi a teendő tünetek esetén?

Ha a tünetek egy adott szituációval összefüggésben jelentkeztek - hosszabb közösülési szünet, új partner, és spontán eltűnnek, - nem kell különösebb intézkedést tenni. A tünetek hosszabb fennállása, a szexuális élet kezdetétől egész életen át tartó tünetek orvosi konzultációt igényelnek a további kezelés meghatározásához.

Hogyan állítja fel az orvos a diagnózist?

A diagnózis a legtöbb esetben a részletes kórtörténet összegyűjtésén alapul. A rendellenességek másodlagos jellegének gyanúja esetén megfelelő vizsgálatokra lesz szükség a lehetséges okok meghatározására vagy megszüntetésére - biokémiai és hormonális (vér)vizsgálatokra, neurológiai, általános és urológiai vizsgálatokra.

Mik a kezelések?

Orális gyógyszeres terápia: magában foglalja a szerotonin újrafelvétel-gátlók (SSRI-k) alkalmazását, amelyek késleltethetik az ejakulációt (paroxetin, szertralin, fluoxetin) vagy más szerotonerg transzmissziót befolyásoló gyógyszert - klomipramin - ez a kezelés olyan betegek számára is alkalmazható, akiknek élethosszig tartó korai magömlésük van, de a hangulati zavarok, neurotikus rendellenességek előfordulása vagy eltérő pszichogén háttér. A Dapoxetine egy új SSRI, amelyet ennek a rendellenességnek a kezelésére használnak. Tramadol kezeléssel is próbálkoztak, de az eredmények nem meggyőzőek.

-                           A helyi érzéstelenítő szerek: orgazmus késleltető krém, orgazmus késleltető spray

-          Képzési módszerek: magukban foglalják a „start-stop” vagy „nyomás” módszerként ismert technikákat (ezek a maszturbációs tréning módosításai), az érzetekre való összpontosítás módszere, amelyet úgy terveztek, hogy mindkét partnert bevonják.

-                 Oktatás és tanácsadás: a közösülés időtartamára, sokféle tényező erre az időre gyakorolt ​​hatására vonatkozó ismeretek korrigálása, kiegészítése, a közösülés rendszerességének és elkerülésének, kiválasztott szexuális pozíciók javaslata.

-          Szisztematikus egyéni vagy páros pszichoterápia: az egyéni pszichoterápia alkalmazható olyan személyeknél, akiknél a probléma forrásaként pszichogén jellegű tényezők (szorongásos zavarok, hangulatzavarok, rögzített szorongásos attitűdök) állnak fenn, illetve páros pszichoterápia, ha a probléma forrása a partnerben van.

Érdemes kezelni a korai magömlés problémát, mert ha nem, akkor hátrányosan befolyásolhatja a férfi közérzetét, valamint a partner- és szexuális kapcsolatokat, és hozzájárulhat különböző rendellenességek kialakulásához. (pl. merevedési zavar, csökkent libidó).

Lehetséges teljesen felépülni?

Az SSRI-kkel végzett gyógyszeres kezelésre adott válasz az ejakulációig eltelt idő erős vagy mérsékelt meghosszabbítása formájában magas, eléri a 80%-ot. A képzési módszerek hatékonysága többféleképpen értékelhető; nagyon pozitív a rövid távú hatásokra, kevésbé hatásos a hosszú távú hatásokra. Összességében a prognózis a probléma teljes megoldására jó a másodlagos korai magömlés egyes esetekben, ahol lehetséges a kiváltó tényező kezelése, a természetesen változó korai magömlés és pszeudo-korai magömlés esetén. Az élethosszig tartó korai magömlés prognózisa rosszabb, a probléma hajlamos kiújulni, és a gyógyszeres kezelés folytatását teheti szükségessé. 

Mit tegyek a korai magömlés elkerülése érdekében?

Az állandó partnerrel folytatott szisztematikus szexuális tevékenységnek olyan értéke lehet, amely megakadályozza ennek a rendellenességnek a megjelenését, különösen azoknál az embereknél, akik hajlamosak a gyors ejakulációs reakcióra. A partner kapcsolat általános minőségére való odafigyelés, a rohanás, a feladatokhoz való hozzáállás kerülése, valamint a szexuális interakció nem genitális elemeire való összpontosítás szintén pozitív hatással járhat.

Szólj hozzá