2021. okt 15.

Merevedési zavar

írta: ETCcrew
Merevedési zavar

A merevedési zavar az a képtelenség, amikor egy férfi nem képes megfelelő erekciót elérni és fenntartani a nemi közösüléshez.

A férfiaknak időnként vannak erekciós problémái, amelyek teljesen normálisak. 

A merevedési zavart akkor nevezik elsődlegesnek, ha a férfi soha nem volt képes erekciót elérni vagy fenntartani.

A merevedési zavar akkor másodlagos, ha később jelentkezik, és korábban jó volt az erekció. A másodlagos merevedési zavar sokkal gyakoribb, mint az elsődleges.

A 40 és 70 év közötti férfiak 50 százaléka valamilyen módon érintett, és az arány az életkorral növekszik. A merevedési zavar azonban nem az öregedés tünete, de bármely életkorban sikeresen kezelhető.

A merevedési zavarok okai

Az erekcióhoz bizonyos tényezőknek teljesülniük kell: elegendő vérellátás a péniszben, lassított véráramlás, a péniszbe vezető és onnan vezető idegek megfelelő működése, elegendő mennyiségű férfi nemi hormon, tesztoszteron és megfelelő nemi vágy (libidó). Ezen rendszerek bármelyikének megzavarása merevedési zavarhoz vezethet.

A merevedési zavar legtöbb esetét a péniszben lévő erek vagy idegek rendellenességei okozzák. További lehetséges okok a hormonális rendellenességek, a pénisz szerkezeti rendellenességei, bizonyos gyógyszerek alkalmazása és pszichológiai problémák. 

 A leggyakoribb specifikus okok a következők:

-          Érelmeszesedés, amely befolyásolja a péniszhez vezető artériákat

-          A prosztata műtét szövődményei

-          Bizonyos gyógyszerek, például a magas vérnyomás vagy a megnagyobbodott prosztata kezelésére, valamint a központi idegrendszerre ható gyógyszerek, például a depresszió kezelésére használt gyógyszerek

Tudtad?

-          Az alkalmi merevedési problémák normálisak

-          A 65 év feletti férfiak majdnem felének és a 80 év feletti férfiak 30%-ának általában van elegendő erekciója a behatoláshoz

-          Az alacsony tesztoszterinszint általában a nemi vágy csökkenéséhez vezet, nem pedig a merevedési zavarhoz

-          A péniszbe fecskendezett gyógyszerek rendkívül hatékonyak és kevés mellékhatással rendelkeznek

-          A szexterápia akkor is segíthet, ha a merevedési zavar hátterében fizikai ok áll

Gyakran különböző tényezők vezetnek a merevedési zavar kialakulásához. Például egy cukorbetegség vagy perifériás érbetegség által okozott enyhén csökkent merevedési rendellenességű férfiban súlyos merevedési zavar alakulhat ki egy új gyógyszer bevétele vagy a stresszszint növelése után.

Vérbetegség

Az érelmeszesedés a lábak vérellátásának részleges elzáródásához vezethet. Általában a pénisz artériái is elzáródnak, ami csökkenti a pénisz vérellátását és merevedési zavarhoz vezethet. A cukorbetegség, a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a dohányzás elősegíti az érelmeszesedést és ezáltal a merevedési zavart.

Bizonyos esetekben a vér túl gyorsan szivárog ki a péniszből a vénákon keresztül, ami csökkenti a pénisz véráramlását, és megnehezíti az erekció elérését és fenntartását.

Idegrendszeri rendellenességek

Ha az idegek, amelyek jeleket küldnek a péniszbe, megsérülnek, merevedési zavart okoz. Az érelmeszesedést okozó cukorbetegség károsíthatja a péniszt ellátó idegeket. Mivel a pénisz idegei a prosztata mentén futnak, a merevedési zavart a prosztata műtét is okozhatja.

Kevésbé gyakori idegbetegségek, amelyek merevedési zavart okozhatnak, a gerincvelő sérülései, a szklerózis multiplex és a stroke. Ezenkívül ideiglenes merevedési zavart okozhat a fenék és a nemi szervek területén lévő idegek hosszan tartó nyomása is, pl. hosszú távú kerékpározáskor.

Más betegségek

A hormonális rendellenességek (például szokatlanul alacsony tesztoszteronszint) általában a nemi vágy csökkenéséhez vezetnek, de merevedési zavart is okozhatnak.

Az alkohol és a dohányzás, szintén okozhatnak merevedési zavart vagy hozzájárulhatnak ahhoz.

Néha pszichológiai problémák (például a kudarctól vagy depressziótól való félelem) vagy más tényezők csökkenthetik a férfi energiaszintjét (pl. Betegség, kimerültség vagy stressz), és előidézik vagy elősegítik a merevedési zavart. 

A fájdalmas állandó merevedés (priapizmus) károsíthatja a pénisz merevedési szövetét és merevedési zavart okozhat.

A merevedési zavar értékelése

Az erekciós problémák nem ritkák. Ha azonban egy férfinak továbbra is nehézségei vannak az erekció megszerzésében vagy fenntartásában, orvoshoz kell fordulnia, mert a merevedési zavar súlyos egészségügyi probléma, például éremeszesedés vagy idegrendszeri betegség tünete lehet. A merevedési zavar legtöbb oka kezelhető. 

Figyelmeztető jelek

A merevedési zavarban szenvedő férfiaknál bizonyos tüneteket és jellemzőket komolyan kell venni. 

Ezek a következőek:

-          Nincs éjszakai vagy reggeli erekció

-          Zsibbadás a fenék és a nemi szervek közötti területen

-          Fájdalmas izomgörcsök a lábakban edzés közben, amelyek pihenés után azonnal elmúlnak

Mikor szükséges orvoshoz fordulni?

Bár a merevedési zavar jelentősen befolyásolhatja az ember életminőségét, nem fenyegető rendellenesség. A merevedési zavar azonban súlyos betegség tünete is lehet. Mivel az ágyék vagy a lábak zsibbadása a gerincvelő sérülésének jele lehet, a hirtelen zsibbadást tapasztaló férfiaknak azonnal orvoshoz kell fordulniuk. Azok a férfiak, akik más figyelmeztető jeleket tapasztalnak, forduljanak orvosukhoz.

A következő kérdéseket teheti fel az orvos

-          Milyen gyógyszereket szedsz

-          Fogyasztasz-e alkoholt

-          Dohányzol-e

-          Van-e cukorbetegséged

-          Van-e magas vérnyomásod

-          Voltak-e korábbi műtéteid (pl. megnagyobbodott prosztata, prosztata- vagy végbélrák vagy érrendszeri betegségek esetén)

-          Az érrendszeri rendellenességek tünetei

-          Idegbetegségek tünetei (például zsibbadás, bizsergés, gyengeség, inkontinencia vagy elesés)

-          A hormonális egyensúlyhiány tünetei (pl. Nemi vágy elvesztése, megnagyobbodott mellek, zsugorodó herék, remegés, súly- vagy étvágyváltozás, hő- vagy hideg érzékenység)

-          A mentális zavarok tünetei, különösen a depresszió

-          Elégedettség a szexuális kapcsolatokkal

Ha bizonytalannak érzed magad, megvitathatod a témát orvosoddal, ez az információ fontos a merevedési zavar okának meghatározásában.

A fizikális vizsgálat a nemi szervekre és a prosztatára összpontosít. Az orvos azonban a hormonális, ideg- és érrendszeri rendellenességek jeleit is keresni fogja, és végbél vizsgálatot végez.

Bizonyos esetekben a kórkép már egyértelmű okot ad. Például merevedési zavar előfordulhat röviddel a prosztata műtét után vagy egy új gyógyszer bevétele után. Fontos, hogy az erekció éjszaka vagy ébredéskor jelentkezik-e vagy sem. Ha az erekció jelen van, a fizikai okok kevésbé valószínűek, mint a pszichológiai, mivel a merevedési zavar általában független a napszaktól. 

 Tesztek

A laboratóriumi vizsgálatok során többek között a vér tesztoszteronszintjét mérik. Ha a tesztoszteron szint alacsony, akkor más hormonok szintjét is mérik. A kórkép és a fizikai vizsga eredményeitől függően vérvizsgálatokat lehet végezni annak megállapítására, hogy léteznek-e bizonyos diagnosztizálatlan állapotok (cukorbetegség, pajzsmirigybetegség). Az orvos általában ezen vizsgálatok eredményeit felhasználhatja egy kezelési terv kidolgozására.

Néha erekciót stimuláló gyógyszert fecskendeznek a péniszbe, és ultrahanggal megvizsgálják a véráramlást a pénisz artériáiban és vénáiban. 

 A merevedési zavar kezelése

-          A mögöttes okok kezelése

-          Képzés és tanácsadás

-          Orális foszfodiészteráz inhibitorok

-          Néha más gyógyszerek, mechanikai eszközök vagy műtét

Ha szükséges, az alapbetegségeket kezelik, és az orvos abbahagyja a merevedési zavart okozó gyógyszerek alkalmazását, vagy más gyógyszert ír fel. 

 Az elhízás számos olyan betegség kockázati tényezője, amelyek merevedési zavart okozhatnak. Ezért a fogyás javíthatja az erekciós funkciót. A dohányzás az ateroszklerózis kockázati tényezője. A dohányzásról való leszokás csökkentheti a merevedési zavart. 

A tesztoszteron-kiegészítő kezelés segíthet az erekció helyreállításában az alacsony tesztoszteronszintű férfiaknál. Ezek a tesztoszteron-kiegészítők naponta használhatók tapasz vagy gél formájában. Néha az orrban vagy a bőr alatt alkalmazott tesztoszteron készítményeket is ajánlják. A nagyon alacsony tesztoszteronszintű férfiak havonta kétszer kaphatnak tesztoszteron injekciót.

Először nem invazív eljárásokat (mechanikus eszközöket és gyógyszereket) próbálnak ki. Bizonyos esetekben többszöri próbálkozásra van szükség, mielőtt az orvos megállapíthatja, hogy a módszer hatékony-e. Általában a szájon át szedett gyógyszereket próbálják ki először. A közvetlenül a közösülés előtt a péniszbe fecskendezett gyógyszerek hatékonyak, és gyakran második lehetőségnek tekintik őket. Míg a férfiak többsége a gyógyszeres kezelést részesíti előnyben a merevedési zavar kezelésében, a mechanikus eszközök előnye, hogy rendkívül hatékonyak és általában nagyon biztonságosak. 

Potencianövelő kapszulák

A merevedési zavar elsődleges gyógyszerei az orális foszfodiészteráz inhibitorok. Más gyógyszerek közé tartoznak a prosztaglandinok, amelyeket a péniszbe fecskendeznek. Az orális foszfodiészteráz inhibitorokat sokkal gyakrabban írják fel, mint más gyógyszereket, mert könnyen használhatók, és a spontaneitás nem veszik el a közösülés során. Vannak vény nélkül kapható gyógynövények is a merevedési zavar kezelésére, ezek a potencianövelő kapszulák.

A potencianövelő kapszulák növelik a pénisz vérellátását. Ezek a potencianövelő kapszulák ugyanúgy működnek, de a hatás időtartama, a mellékhatások és az élelmiszerrel való kölcsönhatásuk eltérő. 

Sebészet

Néhány férfi számára a potencianövelő kapszula nem hatékony vagy elfogadható. Ezeknek a férfiaknak egy műtét során péniszprotézist helyezhetnek be. Ezek a protézisek vagy merev szilikon rudak, vagy hidraulikus eszközök. Mindkettő ki van téve az általános érzéstelenítés veszélyeinek, a fertőzés kockázatának és a protézis meghibásodásának lehetőségének.

 

Fontos információk időseknek: Merevedési zavar

A merevedési zavar az életkor előrehaladtával növekszik. Az idősebb férfiaknál gyakrabban vannak olyan állapotok, amelyek befolyásolják az ereket, és ezért a merevedési zavar nagyobb valószínűséggel fordul elő.  A merevedési zavar kezelése idősebb férfiaknál megfelelő lehet.

Kulcspontok a merevedési zavarral kapcsolatban

A merevedési zavar leggyakoribb okai a pszichológiai problémák, az idegrendszer vagy az erek zavarai, sérülések, bizonyos gyógyszerek vagy műtétek mellékhatásai.

Az okok meghatározásakor az orvos figyelembe veszi mind a pszichológiai, mind a kapcsolati tényezőket.

A tesztoszteron-kezelés segíthet az erekció helyreállításában, de az alacsony tesztoszteronszint nem gyakori oka a merevedési zavarnak.

A legtöbb merevedési zavarral rendelkező férfi sikeresen kezelhető orális foszfodiészteráz-gátlókkal, például szildenafillal, vardenafillal, avanafillal vagy tadalafillal.

A legtöbb férfi, aki nem járt sikerrel az orális foszfodiészteráz-gátló kezelésben, erekciót érhet el az alprosztadil injekciójából, amelyet a foszfodiészteráz-gátló szedése mellett is be lehet adni.

Szólj hozzá