2021. okt 13.

A merevedési zavar 18 millió férfit érint

írta: ETCcrew
A merevedési zavar 18 millió férfit érint

Több mint 18 millió férfi szenved merevedési zavarban, de a problémát gyógyszer nélkül is lehet orvosolni.

Egy tanulmánya azt mutatja, hogy csaknem minden ötödik férfi tapasztal merevedési zavart, de egy egyszerű életmódváltás is elegendő lehet a probléma elhárításához.

A kutatók úgy gondolják, hogy a merevedési zavar sokkal gyakoribb volt a cukorbeteg vagy más szívbetegség kockázati tényezőkkel rendelkező férfiak, valamint a fizikailag inaktív férfiak körében.

A merevedési zavar, a cukorbetegség és a kardiovaszkuláris kockázati tényezők összefüggései erőteljes motivációt jelenthetnek azoknak a férfiaknak, akiknek változtatniuk kell étrendjükön és életmódjukon.

A tanulmányban a kutatók több mint 2100 fő, 20 éves kor feletti férfiaknál tesztelték a merevedési zavar elterjedtségét és más egészségügyi problémákkal való összefüggését, akik 2018-ban részt vettek egy felmérésben.

A kutatók azoknál a férfiaknál diagnosztizálták a merevedési zavart, akik arról számoltak be, hogy „néha képesek” vagy „soha nem képesek” erekciót elérni és megtartani. Az eredmények azt mutatták, hogy a 20 év feletti férfiak 5%-a szenved merevedési zavarban. A probléma sokkal gyakoribb volt az idősebb férfiaknál. A 70 év feletti férfiak 70%-a számolt be erekciós problémákról, míg a 30-40 év közötti férfiak 25%-a.

Az egészséges életmód megakadályozhatja a merevedési zavart

Eltekintve attól, hogy mennyire elterjedt a merevedési zavar, a kutatók szerint az eredmények azért jelentősek, mert azt sugallják, hogy az egyszerű életmódváltások, például a rendszeres testmozgás és az egészséges táplálkozás sok férfi számára megkönnyíthetik a problémát a szívbetegségek és a kapcsolódó állapotok kockázatának csökkentésével.

A tanulmány kimutatta, hogy a szívbetegségek kockázati tényezőivel, cukorbetegséggel vagy ülő életmóddal rendelkező férfiak sokkal nagyobb valószínűséggel számoltak be merevedési zavarról, mint az egészségesebb, fizikailag aktív férfiak.

Például:

-    A merevedési zavarban szenvedő férfiak csaknem 90%-ának volt legalább egy kockázati tényezője pl. a szívbetegség, magas vérnyomás, emelkedett koleszterinszint, dohányzás vagy cukorbetegség.

-          A cukorbeteg férfiak 50%-a számolt be merevedési zavarról.

-     A fizikailag inaktív férfiak, például azok, akik legalább egy hónapig nem végeztek erőteljes fizikai tevékenységet, sokkal nagyobb valószínűséggel szenvedtek merevedési zavarban, mint a fizikailag aktív férfiak.

-     A kutatók szerint a merevedési zavar és a fizikai aktivitás hiánya közötti összefüggés azt sugallja, hogy az életmód megváltoztatása, különösen a testmozgás növelése, hatékony, gyógyszermentes módszerek alkalmasak lehetnek a merevedési zavar kezelésére és megelőzésére.

Szólj hozzá