2021. okt 18.

Merevedési zavar: tünetek, terápiák, okok

írta: ETCcrew
Merevedési zavar: tünetek, terápiák, okok

Merevedési zavar esetén a férfi nem tudja elérni a nemi közösüléshez szükséges erekciót. A pénisz nem válik merevvé. Csak akkor kell kezelni, ha ezek a problémák legalább hat hónapig fennállnak, és az erekció elérésére tett kísérletek több mint kétharmadában jelentkeznek. Ha csak alkalmanként merülnek fel merevedési problémák, ez teljesen normális.

Minél idősebb egy férfi, annál nagyobb a kockázata a merevedési zavar kialakulásának. Sok fizikai és pszichológiai oka van. A legtöbb esetben a merevedési zavar sikeresen gyógyítható gyógyszeres kezeléssel vagy pszichoterápiával.

Tünetek

A pénisz nem lesz elég merev ahhoz, hogy szexuális életet élhess. Néha a merevedési zavart más szexuális zavarok kísérik. Ide tartozik a korai magömlés és a késleltetett magömlés (ejaculatio retarda).

Az erekciós problémák gyakran befolyásolják az ember önbecsülését és az életminőségét.

A merevedési zavart, amelynek fizikai okai vannak, gyógyszeres kezeléssel vagy különféle segédeszközökkel kezelik. Ha a merevedési zavar oka más betegség, akkor ezt kezelni kell. Ritka esetekben a merevedési zavart műtéttel korrigálják. A pszichológiai okokra visszavezethető merevedési zavar esetén szexterápia ajánlott.

Orvosi terápia

A pénisz véráramlásának javítása érdekében az orvosok gyakran felírnak egy úgynevezett foszfodiészteráz-5 gátlót. Ezek közé tartoznak az Avanafil, a Sildenafil, a Tadalafil és a Vardenafil hatóanyagok. Minden ilyen hatóanyagú gyógyszer gátolja a foszfodiészteráz-5 enzim munkáját. Lebontja a hírvivő anyagot, amely szexuális izgalom esetén fokozza a pénisz véráramlását. A Tadalafil alkalmazásával a hatás jó fél óra múlva jelentkezik, és 24-36 óráig tart. Az orvos gyógyszert is felírhat ezzel a hatóanyaggal, amelyet rendszeresen, naponta legfeljebb egy tablettát kell bevenni. Avanafil, szildenafil és vardenafil esetén az erekciót elősegítő hatás 4-12 órán át tart. A foszfodiészteráz-5 inhibitorok nem olyan gyógyszerek, amelyek elősegítik az örömöt, csak akkor segítenek az erekció kialakításában, ha a férfi szexuálisan izgatott. A mellékhatások közé tartozik: fejfájás, szédülés, égő gyomor, orrdugulás, hátfájás, izomfájdalom és látászavarok.

A foszfodiészteráz-5 inhibitorok csökkenthetik a vérnyomást. Emiatt semmiképpen sem szabad egyidejűleg bevenni őket a nitrátokkal, ahogy azt például szívbetegeknek írják elő - ez a vérnyomás életveszélyes szintre csökkenését okozhatja. Az olyan betegségek, mint a stroke, máj- vagy szívbetegség, szintén a foszfodiészteráz -5 gátló alkalmazása ellen szólhatnak.

Hormonális terápia

Teljesen normális, hogy a férfiak tesztoszteronszintje az életkorral csökken, és nem igényel kezelést. Ha azonban egy férfi merevedési zavarban szenved, hasznos lehet a tesztoszteronhiány (hipogonadizmus) korrigálása. Néha ez pozitív hatással van a potenciára. A foszfodiészteráz-5 inhibitorok gyakran jobban működnek, ha hormonterápiával együtt alkalmazzák őket. A tesztoszteront hosszabb időközönként injektálhatja, vagy gélként alkalmazhatja a bőrön. Ez a terápiás forma egy ideje vitatott, mert úgy tűnt, hogy növeli a szívroham vagy a prosztatarák kockázatát. A jelenlegi tanulmányok szerint azonban ez nem így van.

Injekciós terápia

Ha az előírt tabletták nem működnek megfelelően, vagy ha nem kell foszfodiészteráz-5 inhibitorokat szedni, az orvos közvetlenül injektálhat értágítót (alprostadilt) a péniszbe. Ezt az erekciós szöveti autoinjekciós terápiát vagy röviden SKAT-ot a férfiak maguk is elvégezhetik egy kis gyakorlattal. Általában nem fájdalmas. A hatóanyag biztosítja, hogy több vér kerüljön a péniszbe. Az erekció körülbelül 15 perccel az injekció beadása után következik be, és jó egy órán át tart. A mellékhatások közé tartozhatnak a véraláfutások, a péniszfájdalom és az erekciós szöveti fertőzések. A SKAT nem megfelelő, ha az érintett bizonyos betegségekben szenved, például leukémiában, vérszegénységben, máj- és veseelégtelenségben, vagy ha a beteg szívinfarktust kapott az elmúlt egy évben. Fontos, hogy a férfi szigorúan betartsa az előírt adagot. A túladagolás tartós erekcióhoz (priapizmushoz) vezethet, amely órákig tart, és ezt orvosnak kell kezelnie, ellenkező esetben a pénisz véglegesen károsodik.

Pszichoterápia

Ha a merevedési zavarnak pszichológiai okai vannak, akkor ajánlatos, hogy az érintett személy beszélgessen egy szexterapeutával. Mivel a fizikailag okozott merevedési zavar a férfiak pszichológiai terhévé is válhat, itt tanácsot vagy pszichoterápiát is javasolnak.

Menet, komplikációk, sajátosságok

A fizikai okokkal járó merevedési zavar fokozatosan alakul ki. Az érintett embereknek erekciós problémái vannak mind a nemi közösülés, mind a maszturbáció során. Az egészséges férfiaknak spontán erekciójuk van éjszaka, bizonyos alvási fázisokban, és néha reggel is. Ennek hiánya fizikai okot jelez.

A pszichológiai stressz által kiváltott merevedési zavar viszont gyakran hirtelen és csak bizonyos helyzetekben jelentkezik. Például ezeknek a férfiaknak nincs problémájuk a maszturbációval - de nincs erekciójuk a párjukkal való szex során.

A merevedési zavar lefolyása döntően attól függ, hogyan kezelik. A következők érvényesek: minél korábban kezdődik a terápia, annál ígéretesebb. Ha a rendellenesség más betegséghez kapcsolódik, annak terápiája pozitív hatással lehet a potenciára. A merevedési zavar, amelynek pszichológiai oka van, a legtöbb esetben csak átmeneti.

Okok, kockázati tényezők és gyakoriság

Senki sem tudja pontosan, hány férfit érint a merevedési zavar. Mivel a merevedési zavar tabutéma, és sok férfi nem megy szégyenszemre orvoshoz, a bejelentés nélküli esetek száma valószínűleg nagyon magas. A szakértők ezért óvatosan becsülik, hogy a férfiak körülbelül 5%-a érintett. A merevedési zavar kockázata az életkor előrehaladtával nő. A 40-49 évesek körében minden tizedik férfi, a 60-69 éveseknél minden harmadik férfi érintett.

A merevedési zavarnak számos oka lehet. A lehetséges fizikai kiváltó okok közé tartoznak az érrendszeri betegségek, a hormonális rendellenességek, az idegrendszeri rendellenességek, a súlyos betegségek vagy a szedett gyógyszerek mellékhatásai. A pszichológiai kiváltó okok lehetnek stressz, depresszió vagy kudarctól való félelem. Az esetek mintegy 70%-ának a merevedési zavar gyakran fizikai és pszichológiai okok kombinációjának is köszönhető. Fiatalabb férfiaknál gyakran előfordul, hogy a merevedési zavar oka pusztán pszichológiai.

Leggyakrabban a pénisz véráramlása zavart. Ha a pénisz vérellátásáért felelős artériákat lerakódásokkal meszesítik, akkor nem jut elegendő vér a péniszbe. A merevedési szövet nem eléggé kitöltött, az erekció nem lesz elég kemény. Néha a péniszizmok is érintettek. Az érintetteknek mindenképpen tisztázniuk kell, hogy van-e érelmeszesedésük. Ezek legrosszabb esetben szív- vagy agyi infarktust okozhatnak. Az érelmeszesedést elősegíti az egészségtelen életmód. Az elhízás, a dohányzás, a mozgáshiány és a kiegyensúlyozatlan étrend károsítja az ereket, és ezért negatív hatással lehet az erekciós funkcióra. Ezzel szemben a tanulmányok azt mutatják, hogy a rendszeres testmozgás és az egészséges életmód pozitív hatással van a potenciára. A betegségek keringési rendellenességeket is okozhatnak. Ezek közé tartozik a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a zsíranyagcsere zavarai.

A tesztoszteron hiánya (hipogonadizmus) szintén befolyásolhatja a potenciát. A legújabb tanulmányok szerint a kellően magas hormonszint hozzájárul a kielégítő erekcióhoz. Az életkor előrehaladtával a férfiak tesztoszteron szintje csökken. 

Sok gyógyszer okozhat merevedési zavart. Ilyen mellékhatások például a lipidcsökkentő gyógyszerek, a béta-blokkolók, a vizelethajtók és gyulladáscsökkentők, valamint a depresszió elleni gyógyszerek betegtájékoztatóján találhatók. Azonban bárki, aki ilyen gyógyszert szed, és azt gyanítja, hogy merevedési zavara összefüggésben áll vele, soha ne hagyja abba a gyógyszer szedését vagy cserélje ki magától. Az orvos konzultációt követően gyakran más készítményt írhat fel.

Nem csak az erek, az izmok és a hormonok is részt vesznek az erekció kialakulásában: az idegek is szerepet játszanak. Ha az idegek megsérülnek a péniszből az agyba vezető úton, ez merevedési zavarhoz vezethet. Ezek az idegcsatornák károsodhatnak például műtétek vagy sugárkezelés során, a medence területén vagy a porckorongsérv miatt. A krónikus alkoholfogyasztás és a cukorbetegség is negatívan befolyásolhatja az idegeket. Hasonlóképpen a központi idegrendszert érintő betegségek, például a Parkinson-kór, az Alzheimer-kór vagy a szklerózis multiplex.

Megelőzés

A merevedési zavar kockázati tényezői közé tartozik az egészségtelen életmód. Ide tartozik a dohányzás, az elhízás, az alkoholfogyasztás, valamint az egészségtelen étrend. A megfelelő testmozgás és a kiegyensúlyozott étrend egészségesen tartja az ereket és minimalizálja az erekciós zavarok kockázatát. Ezenkívül kerülni kell a stresszt és a szexuális nyomást a partnerben.

Szólj hozzá