2021. okt 19.

Merevedési zavar: okok és kezelés

írta: ETCcrew
Merevedési zavar: okok és kezelés

Merevedési zavar - röviden elmagyarázva 

A merevedési zavar azt jelenti, hogy a férfiak több mint kétharmada nem tudja elérni vagy fenntartani a nemi közösüléshez szükséges erekciót. A pénisz nem lesz elég merev, vagy idő előtt megereszkedik.

A merevedési zavarnak gyakran fizikai okai vannak, például keringési zavarok. A tesztoszteronhiány is kiváltó tényező lehet. Tisztán pszichológiai kiváltó okok főleg fiatalabb férfiaknál fordulnak elő.

A terápiát gyakran gyógyszerekkel, úgynevezett foszfodiészteráz-5 inhibitorokkal (PDE-5 inhibitorok) végzik. De vannak más kezelési lehetőségek is.

Mennyire gyakori a merevedési zavar?

A merevedési zavar egyre gyakoribb az életkor előrehaladtával. A merevedési zavar szinte minden tizedik férfit érinti a 40-49 évesek körében, és minden harmadik férfit a 60-69 évesek körében. Ezt egy tanulmány mutatta ki. Számos más tanulmány hasonló eredményekre jutott. A szakértők azt gyanítják, hogy nagyszámú be nem jelentett eset van. Tehát a tényleges számok magasabbak is lehetnek.

Különösen az 50 év feletti férfiaknál a merevedési zavar az érrendszeri megbetegedések első figyelmeztető jele - és ezáltal a szívroham vagy stroke lehetséges előjele is lehet. A korai terápia megakadályozhatja a súlyos következményeket. Már csak ezért is tanácsos, hogy az orvos tisztázza a potenciális problémákat.

Okok: hogyan jelentkezik a merevedési zavar? 

A fizikai és pszichológiai tényezők keveredhetnek az erekciós zavarokkal. Ha a férfiak fizikai potenciális problémákkal küzdenek, ez könnyen további pszichológiai problémákhoz vezethet.

A  pszichológiai okok elsősorban a fiatalabb férfiaknál gyakori. A párkapcsolati konfliktusok, stressz, problémák vagy szorongásos zavarok mellett a depresszió nagyon gyakran összefügg az erekciós zavarokkal.

Az 50 éves és idősebb férfiaknál elsősorban fizikai okok okozzák a merevedési zavart.

Keringési zavarok

Leggyakrabban a pénisz véráramlása zavart, és/vagy maguk a péniszizmok, amelyek nagyon hasonlítanak az érfal izmaihoz, megbetegszenek. Vagy túl kevés vér érkezik a péniszbe, mert az azt ellátó artériák elmeszesedtek. Vagy a vér túl gyorsan folyik le az ereken keresztül. Vagy mindkettő. Mindenesetre a pénisz erekciós szövetében lévő vérmennyiség már nem elegendő a kielégítő erekcióhoz.

Különféle betegségek, amelyek hozzájárulhatnak a keringési rendellenességekhez, szintén növelik a merevedési zavar kockázatát.

Ezek a következőek:

-          diabetes mellitus

-          magas vérnyomás

-          a lipid anyagcsere zavarai

Az életmódnak is döntő hatása van: a dohányzás, az elhízás, a mozgáshiány és az egyoldalú és egészségtelen étrend eltömíti az ereket, és növeli a merevedési zavar kialakulását.

Tesztoszteronhiány

A kielégítő erekció fontos előfeltétele a tesztoszteron férfi nemi hormon kellően magas szintje. Az életkor előrehaladtával a férfiak tesztoszteronszintje általában csökken. A tesztoszteronhiány (hipogonadizmus) erekciós problémákhoz vezethet. Ezért az alacsony tesztoszteronszintet lehetséges oknak kell tekinteni.

Gyógyszerek mellékhatása

A szedett gyógyszerek mellékhatása merevedési zavart okozhatnak, beleértve a magas vérnyomás béta-blokkolóit, a dehidratáló, a lipidcsökkentő vagy a depresszió elleni gyógyszereket. Ha a betegtájékoztatóban megfelelő megjegyzés található, és gyanú merül fel, hogy a gyógyszer merevedési zavarokat okozhat, a betegeknek konzultálniuk kell orvosukkal. Egy másik készítmény is felírható. Vigyázat: Ne hagyd abba vagy cseréld le a gyógyszert önállóan!

Egyéb okok

Annak érdekében, hogy az erekció létrejöjjön, nemcsak a pénisz véráramlásának kell megfelelőnek lennie. Valamennyi érintett idegrendszernek - a pénisztől a gerincvelőn át az agyig - is épnek kell lennie.

Sérülések, sugárzás vagy műtétek a medence területén vagy a gerincvelőn merevedési zavarhoz vezethetnek. Hasonlóképpen, olyan betegségek, amelyek károsíthatják a perifériás idegeket (neuropátia) - például cukorbetegség vagy krónikus alkoholfogyasztás.

A merevedési zavar egyéb lehetséges okai a központi idegrendszert érintő betegségek: például a szklerózis multiplex, a Parkinson -kór, az Alzheimer -demencia vagy a stroke.

Az obstruktív alvási apnoe összefüggésbe hozható az erekciós zavarokkal is. Súlyos betegségek - például rák, súlyos vese- vagy májproblémák - mindig befolyásolhatják az erekciót.

Merevedési zavar: tünetek 

Merevedési zavar esetén a férfi nem tudja elérni vagy fenntartani a nemi közösüléshez szükséges erekciót. A pénisz nem keményedik meg eléggé. 

A fizikai okokra utaló jelek:

-          az erekciós zavar fokozatosan alakul ki

-          a partnerrel való közösülésben és a maszturbációban egyaránt előfordul

-          normális erekció alvás közben - amely minden egészséges embernél előfordul - nem következik be

A pszichológiai okokra utaló jelek:

-          az erekciós zavar hirtelen jelentkezik

-          a merevedési zavar többnyire csak bizonyos helyzetekben fordul elő

-          a férfi 50 évnél fiatalabb

Diagnózis: Hogyan állapítható meg a merevedési zavar? 

Az első lépésként fontos, hogy felkeresd a háziorvosod. Szükség esetén átirányíthat a megfelelő szakorvosi praxisra - általában urológushoz. 

Beszélgetés: Kezdetben az orvos pontos képet kap a rendellenességről, ha konkrét kérdéseket tesz fel. A standard kérdőívek segítenek a tünetek pontos rögzítésében. Az is érdekes, hogy műtétek történtek-e, vagy vannak olyan betegségek, amelyek esetleg merevedési zavarokat okozhatnak, például cukorbetegség, magas vérnyomás, csigolyaközi problémák. Néha a potenciális problémák a szedett gyógyszer mellékhatásai is lehetnek. Ezért rögzítik, hogy a beteg milyen gyógyszert szed. Az orvos azt is megkérdezi, hogy spontán erekciót észlelnek-e éjszaka vagy reggel. Minden egészséges embernél az erekció bizonyos alvási fázisokban jelentkezik. Hasznos lehet, ha a partner részt vesz az orvosi megbeszélésben.

Fizikális vizsgálat: Ezt fizikális vizsgálat követi, amely a nemi szervekre és a prosztatára összpontosít. Mivel sok merevedési probléma a keringési rendellenességekre vezethető vissza, a karok és lábak vaszkuláris pulzusait és a vérnyomást is ellenőrzik.

Vérvizsgálat: A vérvizsgálat információt nyújt a lehetséges kockázati tényezőkről, mint például a magas vércukorszint vagy a kedvezőtlen vérzsír-értékek. Azt is fel lehet használni annak megállapítására, hogy hiányzik-e a férfi nemi hormon tesztoszteron. Annak meghatározásához, hogy a tesztoszteron szint melyik tartományban van, a reggeli órákban végzett vérvizsgálat alkalmas, mivel a hormonkoncentráció a nap folyamán ingadozik. 

 További vizsgálatok

Az orvosok csak nagyon kevés esetben kérnek további vizsgálatokat: a pénisz ereiben a véráramlás speciális ultrahangvizsgálattal (Doppler-szonográfia) ellenőrizhető. Az erekciót kiváltó gyógyszert fecskendezhetnek a péniszbe. Az, hogy a teszt során erekciót sikerült-e elérni további információkat nyújt. Ha artériás rendellenességeket találnak, célszerű a szívet is megvizsgálni. A merevedési zavar az érelmeszesedés korai jele lehet.

Az idegvizsgálatok azt mutatják, hogy az idegrendszeri zavarok okozzák-e a problémákat. Ehhez az orvos például gyenge elektromos impulzusokat használ, és ellenőrzi, hogy ezeket a jeleket az idegek a várt módon továbbítják-e.

Terápia: mi segít a merevedési zavarban? 

Ha lehetséges, az orvos kezelheti a merevedési zavar konkrét okát - például ír fel egy másik gyógyszert, ha a merevedési zavart a gyógyszer mellékhatása okozza. (Vigyázat: soha ne hagyd abba vagy cseréld ki a gyógyszert önállóan!)

A legtöbb esetben csak a merevedési zavar tünetei kezelhetők. Itt több lehetőség is van. Az egyedi esetekben, a legjobban az egyéni döntés segít, amelyet a lehetséges mellékhatásokról és kockázatokról szóló részletes orvosi tanács után kell meghozni.

Kompenzáld a tesztoszteron hiányát

Az életkor előrehaladtával a tesztoszteronszint szinte minden férfinál kissé csökken. Ez nem szokatlan, és nem is indokolja a terápiát. Ha azonban egy férfi merevedési zavarban szenved, a tesztoszteronhiány (hipogonadizmus) döntő szerepet játszhat. Ebben az esetben orvosa azt tanácsolja, hogy kompenzálja a hormonhiányt. Ez már javíthatja az erekciós problémákat. A merevedési zavar elleni gyógyszerek (PDE-5 inhibitorok) gyakran jobban működnek együtt a hormonterápiával.

Néhány férfi, akinek merevedési zavara van, még a tesztoszteron adagolásából is részesül, annak ellenére, hogy a vér értéke valójában majdnem normális tartományban van. Amikor a hormonkezelésnek van értelme, a legjobb, ha egyénileg döntesz az orvosi konzultáción. A tesztoszteront gél formájában alkalmazzák a bőrre, vagy injektálják az izomba.

Először a kutatások azt sugallták, hogy a tesztoszteron terápia potenciálisan növelheti a prosztatarák vagy a szívroham kockázatát. Újabb tanulmányok azonban kimutatták, hogy az orvosilag indokolt és ellenőrzött tesztoszteronpótló terápia nem növeli a prosztatarák kockázatát, és nem segíti elő a szívrohamot. Az érintetteknek azonban orvosi konzultáció során részletes információkat kell szerezniük a kezelés lehetséges előnyeiről és hátrányairól.

Gyógyszerek: Foszfodiészteráz-5 inhibitorok (PDE-5 inhibitorok)

Különböző foszfodiészteráz-5-gátlókat (PDE-5-gátlókat) engedélyeztek a merevedési zavar kezelésére. Az első a Sildenafil volt, amelyet 1998-ban dobtak piacra. Ezt a Tadalafil, a Vardenafil és az Avanafil követte. Mindegyik vényköteles. A hatás és a mellékhatások nagyjából hasonlóak. A tabletták az érintettek körülbelül 70-80 százalékát segítik, és főként az adagolásban és a hatás időtartamában különböznek egymástól. A szildenafil, a vardenafil és az avanafil körülbelül 15-60 perc elteltével hat. Hatásuk körülbelül négy óráig tart

Háttér: Hogyan működnek a foszfodiészteráz-5 inhibitorok?

Ahogy a neve is sugallja, a gyógyszerek gátolják a foszfodiészteráz-5-öt (PDE-5), amely egy endogén enzim. Ez az enzim általában lebont egy bizonyos hírvivő anyagot, amely intenzívebben termelődik a szexuális izgalom során, és növeli a pénisz véráramlását. Ennek eredményeképpen erekció következik be, ami hosszabb ideig tart. A második hatás az, hogy a pulmonális keringésben a vérnyomás csökken. A foszfodiészteráz-5 inhibitorokat ezért pulmonális hipertónia kezelésére is használják .

A PDE-5 inhibitorok csak akkor működnek, ha a férfi szexuálisan izgatott. Tehát nem növelik a vágyat. Az erekció - mint gyógyszer nélkül - magömléssel ér véget. Az aktus időtartama alatt azonban további erekció lehetséges.

A lehetséges mellékhatások közé tartozik a fejfájás, az arc kipirulása, a gyomorégés , az orrdugulás, a színlátás átmeneti megváltozása szildenafillal és vardenafillal, valamint izom- és hátfájdalom a tadalafillal. Részletes információk a használati utasításban találhatók.

A PDE-5 inhibitorok nem alkalmasak azoknak a betegeknek, akiknek az orvos nitrátot vagy molsidomint írt fel, mert veszélyes vérnyomáseséshez vezethetnek. Nitrátokat vagy molsidomint használnak például szívkoszorúér-betegség angina pectorisának kezelésére. Óvatosság szükséges, ha α1-receptor-blokkolókkal kombinálják őket, amelyeket gyakran írnak fel jóindulatú prosztata-megnagyobbodásra . Bizonyos betegségek (például súlyos májbetegség, szívbetegség vagy szélütés ) szintén ellenezhetik a PDE-5 inhibitorok szedését.

Yohimbine

A merevedési zavar terápiájának másik hatóanyaga a yohimbin, amit főleg mentálisan indukált merevedési zavar kezelésére használják.

Ha a PDE-5 inhibitorok nem szedhetők vagy nem működnek, például idegkárosodás miatt, akkor lehetőség van az erekciós szövet autoinjekciós terápiára (röviden SKAT).

A férfi nagyon vékony tűvel fecskendez egy gyógyszert a pénisz merevedő szövetébe. A gyógyszer hatására több vér áramlik a péniszbe. Az erekció körülbelül 10-15 perc múlva következik be, és körülbelül egy órán át tart. A legtöbb ember számára az injekció problémamentes és nem fájdalmas.

Fontos a helyes adagolás. A túladagolás órákig tartó erekciót eredményezhet, és orvosi ellátást igényel, különben károsítja a péniszt. Különféle betegségek (köztük leukémia vagy sarlósejtes vérszegénység) ellenkezhetnek a használattal.

Azt, hogy a módszer minden egyes esetben alkalmas-e, és hogyan működik részletesen, meg kell beszélni az orvossal.

Gyógyászati ​​húgycsőrendszer az erekcióhoz

A hatóanyagokat a húgycsövön keresztül is be lehet adni "mini kúp" formájában.

A férfi egy applikátor segítségével bizonyos prosztaglandint visz be a húgycsőbe. A hatóanyag a húgycső falán keresztül jut el a pénisz erekciós szövetéhez. A véráramlás nő. Az erekció körülbelül 10-15 perc múlva következik be, és 30-60 percig tart.

Lehetséges mellékhatások a fájdalom a péniszben, égő érzés a húgycsőben, fejfájás, szédülés. Különféle betegségek (köztük leukémia vagy sarlósejtes vérszegénység) esetén nem szabad használni. 

Tanácsadás vagy pszichoterápia

A legtöbb esetben a merevedési zavar fizikai és érzelmi okai nem különíthetők el részletesen. A szexterapeutával való beszélgetés - ideális esetben a pároddal együtt - segíthet a mentálisan okozott merevedési zavar kezelésében. 

Megelőzhető-e a merevedési zavar? 

Az egészséges életmód csökkenti a keringési rendellenességeket és ezáltal a merevedési zavar kockázatát. Azok, akik változtatnak életmódjukon, pozitív hatással lehetnek a meglévő merevedési zavarra is. 

Pl.:

-          ne dohányozz

-          étkezz kiegyensúlyozottan

-          csak kevés kevés alkoholt fogyassz

-          mozogj sokat

Rendszeresen ellenőrizd a vérnyomásod, a vércukorszinted, a vérzsírokat és kezeltesd a rendellenességeket.

Szólj hozzá