2021. okt 07.

Mediterrán étrend a merevedési zavar javítására

írta: ETCcrew
Mediterrán étrend a merevedési zavar javítására

A mediterrán étrend fogyasztása a merevedési zavar javulásával jár, egy 2021-es kutatás szerint.

A magas vérnyomásban szenvedő férfiak kétszer akkora valószínűséggel szenvednek merevedési zavarban, mint normális vérnyomású társaik. A merevedési zavart elsősorban a kis artériák rendellenességének tekintik, amelyek elveszítik az áramlás tágítását és növelését. A tesztoszteronszint csökkenése hozzájárul a merevedési zavar kialakulásához. Korábbi kutatások kimutatták, hogy a mediterrán étrend fogyasztása csökkenti a vérnyomást, és megelőzi a szívrohamot és a stroke-ot a magas kardiovaszkuláris kockázatú egyéneknél.

Ez a tanulmány a magas vérnyomásban és merevedési zavarban szenvedő középkorú férfiak mediterrán étrendhez való ragaszkodását értékelte. Ez az étrend tartalmazza a gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonát és olívaolajat, a tejtermékek szerény fogyasztását és a vörös hús korlátozását. A kutatók ezt követően megvizsgálták, hogy az étkezési szokások összefüggésben állnak-e a fittséggel, a tesztoszteronszinttel, a véráramlással, az artériás merevséggel és a merevedési teljesítménnyel.

A vizsgálatban 250 férfi vett részt, akik magas vérnyomásban és merevedési zavarban szenvednek. Az átlagéletkor 56 év volt. A mediterrán étrend fogyasztását kérdőívvel értékelték, és a résztvevők 0-55 pontszámot kaptak. A terhelhetőséget futópad-teszttel értékelték.

Ami az érrendszeri egészséget illeti, echokardiográfiát végeztek a koszorúér-áramlás tartalékának felmérésére, ami azt jelzi, hogy szükség esetén növelni lehet a véráramlást. A kutatók két módszerrel vizsgálták az artériás merevséget: az augmentációs indexxel és a központi pulzusnyomással. A magasabb értékek merevebb artériákat jeleznek, amelyek nagyobb szív- és érrendszeri betegségek kockázatával járnak a merevedési zavarban szenvedő férfiaknál.

A merevedési zavar súlyosságát a férfiak szexuális egészségügyi állapotával (SHIM) értékelték, amely öt, az erekciós képességgel kapcsolatos kérdést használ fel 0 és 25 közötti pontszám kiosztására, a magasabb értékek pedig a jobb erekciós teljesítményhez kapcsolódnak.

A kutatók úgy gondolják, hogy a magasabb mediterrán étrendi pontszámmal rendelkező férfiak (29 felett) magasabb koszorúér-tartalékkal és tesztoszteronszinttel, jobb merevedési teljesítménnyel (SHIM pontszám 14 felett) és alacsonyabb artériás merevséggel rendelkeznek.

Amikor a kapcsolatokat a fitnesz szerint elemezték, a kutatók úgy gondolták, hogy a nagyobb terhelhetőségű betegeknél nagyobb volt a koszorúér-áramlás tartaléka, a tesztoszteron, a mediterrán étrend pontszáma és a SHIM pontszám és az alacsonyabb az artériás merevség.

Vizsgálatukban a mediterrán étrend fogyasztását összefüggésbe hozták a jobb testmozgással, egészségesebb artériákkal és véráramlással, magasabb tesztoszteronszinttel és jobb erekciós teljesítménnyel. Bár nem vizsgálták a mechanizmusokat, hihetőnek tűnik, hogy ez az étrend javíthatja az edzettséget és a merevedési zavart azáltal, hogy javítja az erek működését és korlátozza a tesztoszteron csökkenését.

Összefoglalva: Az eredmények azt sugallják, hogy a mediterrán étrend fogyasztása pozitív hatással van az érrendszer egészségi állapotának fenntartásában, valamint a középkorú férfiaknál, akik magas vérnyomásban és merevedési zavarban szenvednek.

Szólj hozzá