2021. jan 15.

Ezek az okok állnak a korai magömlés hátterében!

írta: ETCcrew
Ezek az okok állnak a korai magömlés hátterében!

Az orvos válaszol

Korai magömlésről akkor beszélünk, ha a férfi szándéka ellenére nem tudja megfelelően kontrollálni magömlésének idejét, és a hüvelybe hatolás előtt, illetve azt követően rövid időn belül, a partner kielégülése előtt következik be a magömlés.

A korai magömlés olyan állapot, mely bármely életkorú férfit érinthet. A kifejezés azt jelenti, hogy az érintett férfi nem képes szabályozni az orgazmus és ejakuláció idejét. A legújabb kutatások szerint a férfiak 20-30 százalékát érinti a korai magömlés, ám mivel sokan nem fordulnak segítségért, ez az arány még magasabb is lehet.

A korai magömlés fogalma viszonylagos. Viszonylagos, mert egy percek alatt bekövetkező magömlés sem okoz semmi fennakadást a kapcsolatban, amennyiben a partnernek ez idő alatt orgazmusa volt, ám egy hosszú idő után bekövetkező ejakuláció is lehet az adott partnerhez képest korai, ha annak orgazmusa később következik be.

Mi számít korai magömlésnek?

A korai ejakuláció komoly problémát jelenthet a párkapcsolatban. Ha az ejakuláció a partner orgazmusa előtt következik be, ő kielégítetlen maradhat és sértődötté válhat, ami a partnerek közötti feszültség forrása lehet.

A folyamat megértéséhez tudni kell, hogy a magömlés a makk mechanikus ingerlésének hatására következik be, amely akár merevedés hiányában, vagy részleges merevedés esetén is bekövetkezhet felfokozott ingerületi állapot hatására.

A korai magömlés lehet:

- eredendően meglévő (amikor a férfinak már a legelső nemi aktusa közben is korai magömlése volt), illetve
- utólag kialakult (ha a férfi életében a szexuális együttlétek többségében nem következett be a korai ejakuláció).

A korai magömlés okai

A korai magömlés leggyakoribb oka egyértelműen pszichés. Viszonylag gyakran fordul elő serdülőknél, esetleg fiatal felnőtteknél tapasztalatlanságukból adódóan, amit tovább fokozhat a helytelen nevelés, a nemi élet helytelenségét, bűnösségét hangoztató szülői hozzáállás. Hozzájárulhat a felfedezéstől, a partner teherbe ejtésétől, a nemi úton terjedő betegségektől való félelem.

Hasonló aggodalmak felnőttkorban is megmaradhatnak, amit a kapcsolati problémák és a szexuális teljesítménnyel kapcsolatos szorongás, a teljesítmény-szorongás (főként új partnerrel való első néhány együttlét alkalmával) is növelhetnek. A pesszimizmus, és az együttlétekkel kapcsolatos negatív gondolkodás ronthatja a tüneteket.

Ha korábbi kapcsolatában nem, vagy csak ritkán fordult elő korai magömlés, akkor a jelenlegi problémához minden bizonnyal hozzájárul az aktuális párkapcsolata.

A korai magömlés társulhat kezdődő merevedési zavarhoz. Ilyenkor a páciens a gyengülő merevedést fokozott koncentrációval próbálja fenntartani, illetve erősíteni, és ennek a fokozott ingerületi állapotnak a hatására következik be hamarabb a magömlés.

A korai magömlés hátterében ritkán húzódik meg testi ok, de bizonyos rendellenességek szóba jöhetnek ilyen szempontból:
- kóros hormonszint,
- a neurotranszmitterek (agyi vegyületek) abnormális szintje,
- az ejakulációs rendszer kóros reflex tevékenysége,
- bizonyos pajzsmirigy problémák,
- a prosztata vagy húgycső gyulladásos fertőzése,
- öröklött tulajdonságok.


Ritkán a korai magömlés okai:
- Műtét vagy trauma okozta idegrendszeri károsodás.
- Szorongásra vagy egyéb mentális problémára alkalmazott gyógyszerekről, vagy narkotikumokról való leállás.


Egyes tényezők növelhetik a korai magömlés előfordulásának kockázatát:

Erekciós zavar - Az erekció elvesztésétől való félelem miatt önkéntelenül is sietteti az ejakulációt.

Egészségügyi problémák – Bizonyos egészségügyi problémák, melyekkel kapcsolatosan aggodalom léphet fel szexuális együttlét során (pl. szívbetegség) tudat alatt okozhatja az együttlét befejezésének siettetését, korai magömlést.

Stressz – Az érzelmi és szellemi megterhelés gyakran korlátozza a relaxációs képességet és a szexuális együttlétre való koncentrálást, mely hozzájárul a korai magömléshez.

Bizonyos gyógyszerek – Ritkán, de előfordul, hogy bizonyos gyógyszerek befolyásolják az agy hírvivő anyagainak működését, korai magömlést okozva.

Az orvos tippjeit a következő cikkben olvashatod! Kattints ide!

 

 

 

 

Ez a cikk a webbeteg.hu oldalon került publikálásra.

Szólj hozzá

korai magömlés késleltetés korai magömlés okai