2021. okt 27.

Merevedési zavar kezelése orvosilag

írta: ETCcrew
Merevedési zavar kezelése orvosilag

Ha egy 50 év feletti férfinál ismétlődően jelentkezik a merevedési zavar, mindenképpen forduljon orvoshoz, mert ez egy másik, kezelendő egészségügyi probléma jele lehet (szívprobléma, rosszul kontrollált cukorbetegség stb.). Valójában a nemi artériák nagyon kis átmérőjűek, ez merevedési zavart okozhat. Két-három évvel később az agy vagy a szív artériái is beszűkülhetnek. Ez az oka annak, hogy az 50 év feletti, ismétlődő erekciós nehézségekkel küzdő férfiaknál elengedhetetlen a kardiovaszkuláris vizsgálat.

A legtöbb merevedési zavarral kezelt férfinak sikerül visszanyernie a kielégítő szexualitást. Ehhez orvosnak kell diagnosztizálnia a merevedési zavar háttérben álló okot (okait), valamint a kockázati tényezőket.

Ha van alapbetegség, akkor először azt kezelik, de a férfi kezelést is kap az erekciós funkciója javítására. Ha a merevedési zavar kapcsolódik egy adott egészségügyi problémához, annak kezelése javulást eredményezhet a szexualitás terén is.

Kognitív-viselkedési terápia

Az egyéni pszichoterápia ezen megközelítése segít a probléma feltárásában és megértésében azáltal, hogy különösen a kogníciókat, vagyis a személy szexualitással kapcsolatos gondolatait, elvárásait és hiedelmeit elemzi. Például egy férfi félhet attól, hogy a szexualitás megszűnik az életkorral, és úgy gondolja, hogy az a tapasztalat, amikor nem éri el az erekciót, a tartós hanyatlás jele. Fordulj pszichológushoz vagy szexterapeutához, aki segíthet a merevedési zavar csökkenésében.

Gyógyszerek

Szildenafil (Viagra) és más IPDE-5 gyógyszerek segíthetnek a merevedési zavar kezelésében. Az 1990-es évek vége óta a merevedési zavar kezelése a foszfodiészteráz 5-ös típusú (IPDE-5) gyógyszerekkel történt (szildenafil, vardenafil és tadalafil). Ezek a csak receptre kaphatóak. A gyógyszerek ellazítják a péniszben lévő artériák izmait. Ez fokozza a véráramlást, és lehetővé teszi az erekciót. Az IPDE-5 nem afrodiziákum és nem szükséges szexuális stimuláció a gyógyszer hatásához. Különféle adagok és hatástartamok léteznek. Például, ha a hatás időtartama 4 óra, akkor van 4 óránk, amely alatt egy vagy több szexuális kapcsolatot folytathatunk. Ezek a gyógyszerek az esetek 70%-ában hatásosak, de kevésbé hatékonyak krónikus betegségekben, például cukorbetegségben.

Intrauretrális kezelés

Azokban az esetekben, amikor az IPDE-5 hatástalan, vagy alkalmazása ellenjavallt, az orvos vazoaktív anyagokat (például alprostadilt) írhat fel, amelyeket a férfi megtanul bejuttatni a húgycsőbe. Ez egy egyszerű és érdekes alternatíva. A merevedési zavarban szenvedő férfiak 30%-ánál hatásos kezelés.

Pénisz injekciók (intrakavernális injekciók)

Ez a vényköteles kezelés az 1980-as évek eleje óta magában foglalja a gyógyszer (alprostadil) befecskendezését a pénisz egyik oldalába. Ez a gyógyszer úgy fejti ki hatását, hogy ellazítja a pénisz artériáiban lévő izmokat, ami 5-20 percen belül fokozza a véráramlást. Ezzel a kezeléssel a pénisz merevsége még szexuális stimuláció nélkül is elérhető, és körülbelül 1 óráig tart. Ezt a kezelést egyre gyakrabban alkalmazzák olyan férfiaknál, akiknél a tabletta, vagy a minikúp kezelés nem hatékony. Ez a kezelés a férfiak 85%-ánál hatásosnak bizonyult.

Tesztoszteron

Ha az erekciós zavart hipogonadizmus okozza (ami a tesztoszteron kóros csökkenéséhez vezet), ami azt jelenti, hogy a herék nemi hormonjainak termelődése alacsony, megfontolandó a tesztoszteron hormonterápia. Azonban csak az esetek harmadában hatásos a működőképes erekció visszanyerésére.

Pénisz eszközök

Ha a korábbi kezelések nem működnek, vagy nem megfelelőek, mechanikus eszközöket lehet használni. Azok a péniszgyűrűk, amelyeknek az a szerepe, hogy megfeszítsék a péniszt az erekció fenntartása érdekében, hatékonyak lehetnek a gyógyszerekben lévő anyagok okozta kellemetlenségek nélkül. Ha a péniszgyűrű nem elegendő, a péniszpumpa, vákuumot hoz létre a pénisz körül elhelyezett hengerben, ami erekciót eredményez.

Pénisz implantátumok

Különféle típusú péniszimplantátumok is léteznek a merevedési zavar kezelésére, amelyek műtétet igényelnek a rugalmas implantátumok tartós beültetése érdekében. Rendkívül hatékony megoldás, ha más lehetőségek nem működnek.

Szólj hozzá