2021. aug 27.

Beszéljünk a hüvelyszárazságról

írta: ETCcrew
Beszéljünk a hüvelyszárazságról

A hüvelyszárazság a természetes nedvesség/síkosság hiánya a hüvelyi területen belül és kívül. Leggyakrabban a gyógyszerek és a menopauza okozzák, amikor a nők ösztrogén termelési szintje csökken. Ez végül fájdalmas élményhez vezet mind a közösülés, mind a mindennapi tevékenységek során. Ha kellemetlen hüvelyszárazságban szenvedsz, nem vagy egyedül. Egy friss tanulmány szerint csaknem 14 millió nő él hüvelyszárazsággal.

Élete során majdnem minden nő megtapasztalta ezt a közös betegséget; sajnos a legtöbb nő kezelés nélkül marad a probléma kínos jellege miatt. Ha problémáid vannak a hüvelyszárazsággal vagy a fájdalmas szexuális kapcsolatokkal, akkor ez az útmutató elmondja az alapokat arról, hogy mi lehet a hibás, valamint hogyan kell kezelni a kiváltó okot.

 

Tünetek

 

A hüvelyszárazság tünetei meglehetősen magától értetődőek, de tartalmazhatnak állandó szárazságot a női ciklus bizonyos szakaszaiban vagy fájdalmat a közösülés során. Sok nő tapasztalja a fentieket. A hüvelyszárazság egyéb tünetei közé tartozik a viszketés és égés, fájdalom, hüvelyi bőrirritáció, fájdalmas mozgás és kellemetlen szag.

 

Okai

 

A hüvely kiszáradásának sokféle oka lehet. Néha azonban a szárazságot a meglévő körülmények okozhatják. Az alábbiak hozzájárulhatnak a hüvely nedvességtartalmának csökkenéséhez:

  • Szülés utáni időszak
  • Szoptatás
  • Bizonyos gyógyszerek, például allergiaellenes szerek, ösztrogénellenes tabletták és más gyógyszerek
  • Nikotin-függőség
  • Változás kora
  • Elsődleges immunhiány
  • Bizonyos rákkezelések, amelyek hatással vannak a petefészkekre
  • Petefészek eltávolító műtét
  • Parfüm szappanok és fürdőzselék használatával
  • Szorongás vagy más funkcionális probléma
  • Szklerózis multiplex
  • Cukorbetegség

 

A hüvelyszárazság az okától függően sokféleképpen kezelhető; azonban nem kaphat enyhülést anélkül, hogy beszélne orvosával, különösen akkor, ha a vény nélkül kapható gyógyszerek sikertelenek. 

 

Az ösztrogén és a hüvely egészsége

 

A hüvely az ösztrogéntől függ, hogy egészséges maradjon és megőrizze a nedvességet általában és a szex közben is. Amikor egy nő ösztrogénszintje megváltozik, akár menopauza idején, akár rákkezelés alatt, elkezdi észrevenni a hüvelyi nedvességszint változását. Ha a hüvely szárazságát az ösztrogéncseppek okozzák, orvosod esetleg Ösztrogén terápiát szeretne elkezdeni. Ha ő felírja az ösztrogént, akkor három különböző típusú ösztrogént írnak fel leggyakrabban.

 Tartalmazzák:

  • Ösztrogén gyűrű (a hüvelybe behelyezett puha gyűrű, amely 3 hónapos időszak alatt folyamatosan felszabadítja az ösztrogént)
  • Ösztrogén tabletta (a hüvelybe behelyezett tabletta oldódó formában)
  • Ösztrogén krém (tamponszerű applikátoron keresztül is behelyezve a hüvelybe az orvos utasítása szerint)
  •  

Fájdalmas szex és hüvelyi szárazság

 

A hüvelyszárazság, amely csak a szex közben jelentkezik, néhány különböző tényezőnek tulajdonítható. Ha érzelmileg elszakadsz a partneredtől, vagy szorongsz és stresszes vagy, akkor a tested nem reagál annyira a szexuális tevékenységre. Hasonlóképpen, a szorongás problémákat okozhat a hálószobában. A szorongás gátolja a szervezet véráramlását, amely szükséges a hüvely nedvességének előállításához a közösülés előtt és közben. Ezek a problémák orvosolhatók a vény nélkül kapható hüvelyi síkosítókkal.

 

A síkosítónak több fajtáját különböztethetjük meg.

 

1. Bio Síkosítók

 

        - HOT Nature Vízbázisú Aloe Vera Síkosító

        - HOT Bio Vízbázisú Síkosító Érzékeny Bőrre

        - HOT Bio 2in1 Masszázs és Síkosító Gél

 

2. Erekciós Síkosítók

 

        - JoyDrops Potencianövelő Síkosító

 

3. Ízesített Síkosító

 

          - JoyDrops Ízesített Vízbázisú Síkosító Gél - Cseresznye

          - JoyDrops Ízesített Vízbázisú Síkosító Gél - Csokoládé

          - WaterGlide Vízbázisú Síkosító - Friss Görögdinnye

 

4. Forrósító Síkosító

 

         - JoyDrops Forrósító Vízbázísú Síkosító Gél

 

5. Szilikonbázisú Síkosító

 

          - Pjur Light Szilikonbázisú Natúr Síkosító

          - Pjur Woman Szilikonbázisú Natúr Síkosító Érzékeny Bőrre

          - Exxtreme Glide Szilikonbázisú Natúr Síkosító

          - Eros Concentrated Szilikonbázisú Síkosító

 

6. Vegyesbázisú Síkosító

 

          - Exxtreme Glide Vízbázisú Síkosító Komfort Olajjal

          - Eros Hybride Power BodyGlide Vegyesbázisú Síkosító

 

7. Natúr Síkosító

 

           - Mans Best Síkosító

           - Eroticx Síkosító

           - Pjur Basic Síkosító

           - Eros Aqua Síkosító

 


Mikor kell segítséget kérni
 

 

Ha szárazságot tapasztalsz a hüvely környékén, azonnal kérj időpontot nőgyógyászhoz. Orvosod valószínűleg előzetes medencevizsgálatot végez az első látogatás során, és ellenőrzi, hogy nincs-e kivörösödött vagy elvékonyodott bőr, ami hibás lehet. Ő is elvégezhet egy rutin PAP kenet tesztet, hogy meghatározza a méhnyak és a hüvely falának, sejtjeinek egészségét. Tájékoztasd kezelőorvosod az általad szedett gyógyszerekről. 

 

Beszélj róla

 

A nők ritkán beszélnek orvosukkal vagy akár egymással a női szárazságról. Bár kínosnak tűnhet, a szexuális jellegű állapotokkal járó megbélyegzés gyakran a fejedben van. Fontos, hogy beszélj partnereddel arról, hogy mi segíthet a hálószobában. Azt is fontos tudni, hogy nincs mit szégyellni. A hüvelyszárazság nem a te hibád, és a megfelelő kezeléssel kezelhető és jelentősen javítható.

 

Szólj hozzá