2021. okt 18.

Korai magömlés: okok, kezelések, megelőzés

írta: ETCcrew
Korai magömlés: okok, kezelések, megelőzés

A korai magömlés az egyik leggyakoribb szexuális zavar, és szinte minden negyedik férfit érint. Ennek okai sokfélék lehetnek, és lehetnek pszichológiai és fizikai jellegűek is. A jó hír azonban az, hogy a korai magömlés kezelhető.

A korai magömlés, más néven ejaculatio praecox, a merevedési zavarral együtt a férfiak egyik leggyakoribb szexuális zavara. A korai magömlés a leggyakoribb szexuális zavar a 60 év alatti férfiak körében. Tanulmányok szerint világszerte a férfiak 20-30%-a érintett. 

A korai magömlés kialakulásában gyakran szerepet játszik az életkor és az általános egészségi állapot is. A korai magömlést az jelenti, hogy az ejakuláció a behatolás előtt, alatt vagy röviddel a behatolés után következik be, és a pár számára gyakran már nem kielégítő a nemi közösülés. Ezt a körülményt magas szintű szenvedés kísérheti, és ha nem foglalkozunk vele, félelmekhez és problémákhoz vezethet a kapcsolatban.

Korai magömlés okai

A korai magömlés okai pontosan ott találhatók, ahol az orgazmus kiváltódik, vagyis az agytörzsben és az idegrendszerben. Ennek pszichológiai és fizikai okai is lehetnek.

Mentális okok

Ezek az érzések gyakran az alacsony önbecsüléshez kapcsolódnak. A párkapcsolaton belüli problémák vagy az általában magas szintű stressz szintén hatással lehetnek a korai magömlés kialakulására.

Fizikai okok

A fizikai okok viszont gyakran az idegrendszerre vezethetők vissza: a férfi péniszén lévő idegek túlérzékenyek, ezért az enyhe szexuális stimuláció is kiváltja az ejakuláció impulzusát. Ez lehet veleszületett vagy csak átmeneti. Például hosszú idő után szexuális tevékenység nélkül eltarthat egy ideig, amíg az idegek hozzászoknak ahhoz, hogy újra megérintsék őket.

Megkülönböztetünk elsődleges és másodlagos korai magömlést:

Elsődleges korai magömlés: krónikus betegség, amely egész életen át és az első szexuális érintkezéstől kezdődik. 

Másodlagos korai magömlés: csak bizonyos életszakaszokban jelent problémát.

A korai magömlés okai

Néhány esetben súlyos testi betegség is lehet a korai magömlés oka. A korai ejakuláció csak egy másik egészségügyi probléma tünete. Ezért fontos lehet orvosi tanácsot kérni. 

Lehetséges okok:

-          cukorbetegség

-          magas vérnyomás

-          a prosztata gyulladása és betegségei

-          a pajzsmirigy működési zavara

-          idegrendszeri betegségek

-          túlzott alkoholfogyasztás

Korai magömlés tünetei és diagnózisa

A korai magömlés leggyakoribb tünete magában az állapotban rejlik.

A korai magömlés diagnosztizálásához az orvosok a lappangási idő mérésére hivatkoznak. Ez az idő telik el a partner hüvelybe történő behelyezése és az ejakuláció között. 

A bioteziometriával azt vizsgálják, hogy a végtag mennyire érzékeny a rezgésekre, a hidegre és a hőre. A diagnózist szakemberek végzik, de az érintett személy is elvégezheti.

Kezelések

Bármi legyen is a korai magömlés hátterében álló ok, és függetlenül attól, hogy krónikus vagy átmeneti, mindig vannak módok a betegség kordában tartására vagy teljes gyógyítására. Megfontolhatod mind a gyógyszeres, mind a nem gyógyszeres terápiát, bár kombinálhatsz különböző módszereket is egymással. Itt áttekintést találsz a bevált eszközökről és módszerekről, amelyek segíthetnek a terápiás döntésben az orvosi konzultáció előtt:

Dapoxetin

A Dapoxetine a Priligy vényköteles gyógyszer hatóanyaga. Ez egy szelektív szerotonin-visszavétel gátló, rövid hatásidejű. Ez azt jelenti, hogy a szer megakadályozza a szerotonin hormon felszívódását a sejtekben, és lehetővé teszi, hogy hosszabb ideig hasson a receptorokra. Hasonló szereket gyakran használnak antidepresszánsokban.

Orgazmus késleltető krémek, orgazmus késleltető spray-k, óvszerek

Az erogén zónákon alkalmazott orgazmus késleltető krémek és spray -k helyi érzéstelenítő hatásokkal csökkenthetik az idegek érzékenységét és csillapíthatják a szexuális stimulációt. Vannak késleltető óvszerek is, amelyek segíthetnek az orgazmus késleltetésében.

Több magömlés egymás után

Hatékony módja az ejakuláció gyógyszeres kezelés nélküli késleltetésének, ha egymás után több magömlést indukálnak. Ha a férfi röviddel a nemi közösülés előtt orgazmust ér el, akkor eltart egy ideig, amíg újra magömlése lesz.

Pszichoterápiás kezelés

Ha a korai magömlés pszichológiai jellegű, e módszerek mellett tanácsos pszichoterápiás tanácsot is kérni. Ha a probléma a depresszió, a szorongásos zavarok vagy a kórosan alacsony önértékelés tünete, mindenképpen tanácsos terápiával kezelni a korai magömlést.

Injekciók vagy műtét

Ez a kezelés csak veleszületett és tartós korai magömlés esetén alkalmas, és csak akkor, ha más kezelések nem hoznak jelentős javulást, és ha orvosod úgy dönt, hogy megteszi ezt a lépést a terápiában. Az urológus töltőanyagot fecskendezhet a péniszedbe. A kiegészítő töltés miatt ez a terület kevésbé érzékeny az érintésre.

Különböző pozíciók

Érdemes lehet különböző pozíciókat kipróbálni a közösülés során, mert a pénisz a pozíciótól függően eltérő szexuális stimulációt tapasztal. Különösen a kevésbé stimuláló pozíciók segíthetnek késleltetni az ejakulációt.

Megelőzési lehetőségek

A hagyományos terápiás módszerek mellett a fizikai erőnlét, valamint az aktív és egészséges életmód is elősegítheti a medencefenék edzését, és ezáltal egy kicsit nagyobb kontrollt szerezhetsz saját magömlésed felett. Az egészséges táplálkozás, az elegendő alvás és az alacsony alkoholfogyasztás szintén hasznos eszközök ahhoz, hogy egészségesek, létfontosságúak és aktívak maradjunk nemcsak a szexuális életben, hanem általában is.

A korai magömlés megelőzése

A férfiak többsége számára nagyon stresszes a korai magömlésről beszélni, annak ellenére, hogy szinte minden negyedik férfit érinti ez a szexuális zavar. Valójában számos megelőző intézkedés létezik, amelyeket a férfiak tehetnek a korai magömlés ellen.

A megelőző intézkedések gyakran ésszerű lépést jelentenek a férfiak számára, és a testmozgás, az egészséges táplálkozás és a megfelelő mentális hozzáállás kombinációjából állnak.

A sport fontossága

Egy tanulmány kimutatta, hogy a rendszeresen aktív férfiaknál alacsonyabb a korai magömlés kockázata. A sport kiegyensúlyozottá tesz, és pozitív testérzetet biztosít. 

A kardió előnye továbbá, hogy pozitív hatással vannak az erekciós zavarok és a szív-és érrendszeri betegségek kialakulására. Azok, akik rendszeresen sportolnak, jót tesznek a pszichéjüknek is, ami viszont pozitív hatással lehet a teljes szexuális életre.

Egészséges táplálkozás az egészséges szexuális élethez

Valószínűleg hallottál már arról, hogy étrended befolyásolhatja a spermiumok minőségét. Ami az asztalon van, kulcsfontosságú a magömlés időzítése szempontjából is. A sok fehérjét, magnéziumot és cinket tartalmazó teljes értékű élelmiszerek jót tesznek a szervezetnek és a potenciának. Itt találsz néhány ötletet az új étkezési tervedhez, amelyek általában pozitív hatással lehetnek az egészségedre.

-          sajt

-          természetes joghurt

-          sovány hús

-          szezám mag

-          tökmagok

-          lenmag

-          chia mag

-          mandula

-          spenót

-          teljes kiőrlésű termékek

-          hüvelyesek, különösen bab és lencse

-          szójabab

-          fokhagyma

-          zöldhagyma

-          gyömbér

A gyorsétterem viszont inkább kontraproduktív. Az alkohol és a nikotin, szintén negatívan hatnak a szervezetre és minden szexuális zavarra, mint például az erekciós zavar vagy a korai magömlés.

Szólj hozzá